Főoldal / Receptek / Főételek / Vasi vaddisznópörkölt

Vasi vaddisznópörkölt

Hozzávalók (4 főre):

80 dkg érlelt, kicsontozott, pörköltnek való vaddisznóhús
1 evők. Univer vöröshagymakrém
6 evők. olaj
1 kisk. Univer fokhagymakrém
1-1 kisk. só és Univer pörköltízesítő
1 mk. majoránna
2 dl vörösbor
4 szem borókabogyó
2 zöldpaprika
1 csípős paprika
1 evők. paradicsompüré
8 dkg füstölt szalonna
1 kisk. pirospaprika
 
a pirított dödölléhez:
1,2 kg burgonya
1 kisk. só
20 dkg finomliszt
2 vöröshagyma
8 evők. olaj

Elkészítés:

A húst megmossuk, majd forrásban lévő vízbe rakjuk. Fél perc elteltével leszűrjük, lecsöpögtetve hűlni hagyjuk, azután kb. 2 centis kockákra vágjuk.
A vöröshagymakrémet a hússal együtt a forró olajon megpirítjuk. A fokhagymakrémmel ízesítjük, megsózzuk, a majoránnával fűszerezzük, azután a fele bort és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Amint forr, kis lángra állítjuk, és lefödve, kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. Közben a borókát 1 deci vízben pár percig főzzük, a pörköltre szűrjük, aminek elfövő levét folyamatosan vízzel pótoljuk. Amikor kész, a karikákra szelt paprikát beledobjuk, a paradicsompürével ízesítjük, és néhány percig tovább főzzük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, majd a pörcöt szűrőlapáttal kiemeljük belőle. Visszamaradó zsírját a pirospaprikával színezzük, és azonnal fölöntjük fél deci vízzel, nehogy megégjen. A pörkölthöz keverjük a maradék borral együtt, és még 2 percig főzzük. Ha kell, utánasózzuk.
Amíg a hús puhul, elkészítjük a dödöllét. Ehhez a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és lábasba rakjuk. Annyi - kb. 1 liter - vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, majd jó puhára főzzük. A lisztet serpenyőbe szórjuk, és közepes lángon, szorgalmasan keverve 8-10 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. (Szárazon!)
A burgonyát főzőlevében fakanállal jól összetörjük, azután a lisztet is beleszórjuk. Erősen keverve 2-3 percig főzzük, majd félrehúzzuk, és még 5 percig intenzíven keverjük. Ez fontos művelet, nem lehet ellustálkodni. Ha kész, félretesszük, és pihenésképpen lereszeljük a vöröshagymát. A fele megforrósított olajon szalmasár-gára pirítjuk.
Következik a tálalás. A maradék olajba mártott evőkanállal a dödöllét tányérra szaggatjuk, az olajos hagymával megkenegetjük. A pörköltet melléhalmozzuk, és a szalonnapörccel gazdagon meghintjük.
Vas, Somogy és Zala megyében a vaddisznópörkölt körete a dödölle, de persze kínálhatjuk galuskával vagy éppen tarhonyával is.
 
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag: 1069 kcal



Adatvédelmi nyilatkozat Felhasználási feltételek ©2015 Univer Product Zrt., Minden jog fenntartva
Az Európai Bizottságnak az 524/2013/EU Rendelet által létrehozott online vitarendezési platformjának (ODR) elérhetősége:
http://ec.europa.eu/consumers/odr/