Csokoládés pavlova - tejszínes mascarponekrémmel
Hozzávalók 4 fő részére:
6 db tojásfehérje
1 csipet só
300 g kristálycukor
1 ek citromlé/ fehérborecet
20 g holland kakaópor
4 g étkezési keményítő
100 ml habtejszín, behűtve
100 g mascarpone
150 g Univer Meggylekvár
30 g étcsokoládé
Elkészítés:
A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el robotgép segítségével habbá verni. Amikor elkezd kifehérdeni, akkor kezdjük el kanalanként hozzá adagolni a cukrot. Amikor már szép kemény habunk van, akkor csurgassuk bele a citromlevet, vagy fehérborecetet. Folyamatos keverés mellett szitáljuk hozzá a holland kakaóport és az étkezési keményítőt. Addig keverjük, amíg a kakaó teljesen átszínezi a tojásfehérje habot. Sűrű, fényes habot kell kapnunk.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy sütőlapra tegyünk sütőpapírt, majd ezen rajzoljunk be egy 25 cm átmérőjű kört. Erre halmozzuk a felvert tojásfehérjét, egyenletesen, körkörös mozdulatokkal egyengessük el a körön belül.
Tegyük az előmelegített sütőbe, középső rácsra és ezzel egyidőben vegyük le a sütő hőmérsékletét 150 fokra. Süssük kb. 65-70 percig, amíg kívülről teljesen megszilárdul, a repedések mentén viszont látjuk, hogy belül még szép lágy. Kissé nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni a pavlovát. A közepe be fog esni - ettől ne ijedjünk meg.
Amíg hűl a pavlovánk készítsük el a krémjét. Ehhez a mascarponét keverjük ki egy kézi habverővel. A behűtött habtejszínt verjük kemény habbá és ezzel forgassuk össze a mascarponét. A kihűlt pavlova tetejére kanalazzuk a tejszínkrémet, valamint kisebb halmokban az Univer Meggylekvárt - durvára vágott étcsokoládéval megszórva tálaljuk.
Szeletelve kínáljuk.