Desszertek
Csokoládés pavlova - tejszínes mascarponekrémmel
Vissza a receptek oldalra

Csokoládés pavlova - tejszínes mascarponekrémmel

Elkészítési idő 85 perc
Fogás 4 fő
Nehézség Nehéz
Csokoládés pavlova - tejszínes mascarponekrémmel

Hozzávalók 4 fő részére: 

6 db tojásfehérje

1 csipet só

300 g kristálycukor

1 ek citromlé/ fehérborecet

20 g holland kakaópor

4 g étkezési keményítő

100 ml habtejszín, behűtve

100 g mascarpone

150 g Univer Meggylekvár

30 g étcsokoládé

 

Elkészítés:

A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el robotgép segítségével habbá verni. Amikor elkezd kifehérdeni, akkor kezdjük el kanalanként hozzá adagolni a cukrot. Amikor már szép kemény habunk van, akkor csurgassuk bele a citromlevet, vagy fehérborecetet. Folyamatos keverés mellett szitáljuk hozzá a holland kakaóport és az étkezési keményítőt. Addig keverjük, amíg a kakaó teljesen átszínezi a tojásfehérje habot. Sűrű, fényes habot kell kapnunk.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy sütőlapra tegyünk sütőpapírt, majd ezen rajzoljunk be egy 25 cm átmérőjű kört. Erre halmozzuk a felvert tojásfehérjét, egyenletesen, körkörös mozdulatokkal egyengessük el a körön belül. 

Tegyük az előmelegített sütőbe, középső rácsra és ezzel egyidőben vegyük le a sütő hőmérsékletét 150 fokra. Süssük kb. 65-70 percig, amíg kívülről teljesen megszilárdul, a repedések mentén viszont látjuk, hogy belül még szép lágy. Kissé nyitott sütőajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni a pavlovát. A közepe be fog esni - ettől ne ijedjünk meg.

Amíg hűl a pavlovánk készítsük el a krémjét. Ehhez a mascarponét keverjük ki egy kézi habverővel. A behűtött habtejszínt verjük kemény habbá és ezzel forgassuk össze a mascarponét. A kihűlt pavlova tetejére kanalazzuk a tejszínkrémet, valamint kisebb halmokban az Univer Meggylekvárt - durvára vágott étcsokoládéval megszórva tálaljuk. 

Szeletelve kínáljuk.