Házi minilángos
Hozzávalók 4 fő részére:
500 g búza finomliszt
30 g friss élesztő
200 ml langyos tej
1 tk kristálycukor
200 ml langyos víz
1 tk só
30 ml napraforgó étolaj
napraforgó étolaj, a kisütéshez
150 g zsíros tejföl
25 g Univer Fokhagymakrém
80 g reszelt trappista sajt
Elkészítés:
A tejet kézmelegre melegítsük, keverjük el benne a cukrot és morzsoljuk bele a friss élesztőt. Hagyjuk egy 5 percig - hogy felfusson az élesztő. Közben egy nagyobb keverőtálba szórjuk a lisztet. Közepébe kezünkkel egy mélyedést alakítsunk ki. Ebbe csurgassuk az olajat, a felfuttatott élesztős tejet és a langyos vizet. Alaposan dolgozzuk össze. Meleg helyen textillel lefedve kelesszük egy óráig.
10 egyforma méretű bucit gömbölyítsünk belőle, majd így is hagyjuk 10 percet letakarva pihenni. Ezután nyújtsuk ki őket lisztezett tenyérnyi méretűre. Forró bő olajban süssük ki - oldalanként kb. 1,5-1,5 perc elegendő, hogy aranybarnára süljenek a kisméretű lángosok. Fém szűrőbe szedjük ki, és itt hagyjuk, hogy lecsöpögjön róla a felesleges zsíradék.
A tejfölt keverjük össze az Univer Fokhagymakrémmel. Ezzel kenjük meg a frissen kisütött lángosokat, majd szórjuk meg reszelt trappista sajttal.