Magyaros receptek Desszertek
Sárgabarackos gombóc
Vissza a receptek oldalra

Sárgabarackos gombóc

Elkészítési idő 35 perc
Fogás 4 fő
Nehézség Közepes
Sárgabarackos gombóc

Hozzávalók:

1 kg héjában főtt burgonya
300 g búzafinomliszt
2 egész tojás
30 ml napraforgó étolaj

1 üveg Univer Sárgabaracklekvár
120 g rusztikus panírmorzsa
40 g porcukor
1 csapott tk. őrölt fahéj
2 ek. napraforgó-étolaj/vaj

Elkészítés:

A burgonyákat előre főzzük meg héjában és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután hámozzuk és nagylyukú reszelőn reszeljük le vagy krumplinyomón törjük át. Egy nagyobb keverőtálban dolgozzuk össze a tojásokkal, kevés olajjal és sóval. Majd két részletben adjuk hozzá a lisztet. Gyúrjunk belőle egynemű masszát. Lisztezett felületen nyújtsuk ki sodrófa segítségével kb. 6-8 mm vastagságúra a tésztát, majd egy kb. 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a tésztát (egy ilyen szélességű pohár szájával is megtehetjük). Vegyük a tenyerünkbe az így kapott tészta korongokat és óvatosan kanalazzunk a közepükbe egy-egy kiskanál baracklekvárt, majd formázzuk finom mozdulatokkal zárt gombóccá.
A prézlihez pirítsuk meg a rusztikus panírmorzsát kevés zsiradékon, majd adjuk hozzá a porcukrot és a fahéjat. Aranylóan barnára pirítsuk.
Gyöngyöző, sós, forró vízben főzzük ki a gombócokat. Akkor jó egy gombóc, ha feljött a víz tetejére, és ott eltöltött további 2 percet.
A megfőtt gombócokat lyukacsos szedőkanállal szedjük ki, csöpögtessük le, majd merjük a friss prézlibe és forgassuk benne át, hogy az mindenhol bevonja.
Frissen tálaljuk.