Mogyorós ázsiai uborkaspirál-saláta
Hozzávalók:
2 vékonyabb egész kígyóuborka (kb. 500 g összesen)
50 g pörkölt földimogyoró
2 tk Univer Erős Pista
50 ml világos szójaszósz
20 ml rizsecet
10 ml szezámolaj
1 kk kristálycukor
Elkészítés:
Ehhez a látványos, de pofonegyszerű salátához egy fontos konyhai eszközre van szükségünk, ami nem más, mint egy pár evőpálcika! A kígyóuborka csúcsos végeit vágjuk le, majd vágjuk a zöldséget 2-3 nagyobb darabra. Egy-egy ilyen darabot helyezzünk egy vágódeszkán két evőpálcika közé. Tulajdonképpen ezzel segítünk, hogy ne guruljon el az uborkahenger (illetve így nem fogjuk teljesen átvágni a hengert), mintha szeletelnénk. Egyik oldalán egyenesen, óvatosan a pálcikáig vágjuk be kb. 2 mm-es közönként az uborkát, majd fordítsuk meg, és a másik oldalán haránt tegyünk ugyanilyen metszéseket. Már-már csodával határos módon az uborka nem esik szeleire, hanem spirálszerűen egyben marad.
Az öntethez keverjük össze alaposan a következőket: Univer Erős Pista, szójaszósz, rizsecet, szezámolaj és kevés cukor. Addig kevergessük az öntet hozzávalóit, amíg a cukor teljesen felolvad. Ezt az öntetet locsoljuk az uborkaspirálokra, és jól forgassuk át őket benne. A végeredményt szórjuk meg durvára aprított pörkölt földimogyoróval.