Két hétig naponta ezren tisztítják

A zöldvágott fokhagyma fontos és különleges élelmiszeripari alapanyag.

Kézimunkaerő-igénye azonban igen nagy, hiszen nem elegendő megtermeszteni a fokhagymát, megtisztítva kell beszállítani a feldolgozóüzembe. A betakarítási idénye is rövid, alig két hét, ezért júniusban a termelők nagy sebességre kapcsolnak. Az egyik nagy termeltetője az Univer Product Zrt.

A Kecskemét-Hetényegyházán működő üzembe idén is körül belül 500 tonna zöldvágott fokhagyma érkezik a Makó környéki termelőktől; főként fokhagymakrémet készítenek belőle, illetve több más Univer terméknek is fontos alapanyaga. A feldolgozó 2020-ban több mint 200 gazdával kötött rá termeltetési szerződést, közülük 140 Kiszombor környéki őstermelő szorosabb egységet alkot. A betakarítási idényben minden reggel 23-24 tonna fokhagymát szállítanak be a gyárba: a nagyobb felületen termelők önállóan, saját kisteherautóikkal érkeznek, a többiek áruját pedig összegyűjtik egy kiszombori telepen, ahonnan kora reggelenként indul a kamion Hetényegyházára, magyarázta Ágoston Béla, az Univer Product Zrt. nyersanyagbeszerzési igazgatója.

Hazánkban körülbelül 800 hektáron termesztenek fokhagymát, ami 150- 200 hektárral kevesebb, mint az előző években. Ennek körülbelül 10%-át szedik fel zöldvágottan, 8-12 tonnás hektáronkénti hozamokkal. A fokozatos területcsökkenés ellenére az Univer Product Zrt. zöldvágott fokhagyma iránti igénye az utóbbi években megkétszereződött. A növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy megerősödött cég Németországba és Angliába irá- nyuló exporttevékenysége. A kecskeméti feldolgozó fokhagyma alapú termékeinek jelenleg egyharmada talál gazdára külföldön. Különösen nagy sikernek örvend a német piacon a fokhagymakrém csípős paprikakrémmel kevert változata.

Itthon is egyre több fogyasztó vásárol fokhagymakrémet a sütéshez-főzéshez, az év egyes időszakaiban ugyanis a friss fokhagyma nagyon drága, darabonkénti ára a piacokon elérheti a 100 forintot is, és még pucolni és gyakran reszelni is kell a felhasználáshoz. A konyhakész krém további előnye, hogy a fokhagyma jól megőrzi ízanyagait és sokáig eláll.

Példaértékű összefogás

A makói tájegység 6-8 települése (köztük Makó, Földeák, Kiszombor, Királyhegyes, Maroslele) júniusban felbolydul, mert akik főállásuk mellett „fokhagymáznak”, erre az időszakra veszik ki a szabadságukat, hiszen az ősz óta tartó munkájuk a betakarításkor nyer értelmet. Az Univer termelőinek többsége a Makói őszi tájfajtát részesíti előnyben, de 10-20%-ban tavaszi ültetésű fajtákat is termesztenek a térségben.

Az idei idény a hozamokat illetően sajnos nem túl sikeres, mert a tavaszi nagy hőingadozás és a kései fagyok megritkították az állományokat. Az átlagos években megszokott termésmennyisé- get most közel kétszer akkora területről tudják beszállítani a termelők. A fokhagymák mérete pedig egyenetlen, ami tovább fokozza a rossz termésátlag miatti szomorúságot, hiszen a kisebb fejek tisztítása összességében nagyobb költséggel jár. Ötből általában három-négy évben kifejezetten megéri fokhagymá ttermeszteni, az idei nem tartozik közéjük, mondta Forrai Sándorné, aki már harminc éve összefogja a Kiszombor környékén az Univernek fokhagymát termelőket.

Elolvasom a teljes cikket!

Forrás: Kertészet és Szőlészet hetilap ( 26. szám | 2021. 06. 30.)