Lezárult a paprikanemesítés és kertészeti technológiafejlesztés az Univernél

Az Univer-Product Zrt. és partnerei (Szent István Egyetem, Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft., Debreceni Egyetem) 526,02 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert „Az Univer Product Zrt. fűszerpaprika és ipari paradicsom kutatási programja” című, GINOP-2.2.1-15-2016-00003 azonosító számú projektjére. A 755,54 millió forint összköltségű program 2016.05.01-től 2020.07.29-ig valósult meg az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

Az Univer-Product Zrt. Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. A vállalat a magyar paprikából készült ételízesítő krémek - köztük a Hungarikumok Gyűjteményébe felvételt nyert Univer Piros Arany és Erős Pista - fokhagyma és vöröshagyma alapú termékek, majonéz, mustár, ketchup, salátaöntetek, sűrített paradicsom, bébiételek, zöldségkrémek és egyéb élelmiszer termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A pályázatban az Univer konzorciumi partnerei a Szent István Egyetem, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem. 

Az 531,29 millió forint európai uniós támogatás segítségével az Univer-Product Zrt. olyan fűszerpaprika fajtákat állított elő, melyeknek baktériumokkal szembeni rezisztenciája szövetmegtartáson alapul és erős fertőzéses nyomás esetén is tünetmentesek maradnak. A nemesítéssel előállított új fajtasor a növekvő mennyiségben piacra kerülő Univer ételízesítők megfelelő alapanyag ellátását biztosítja. Továbbá a Konzorcium tagjai a projekt során olyan új ipari paradicsom és fűszerpaprika termesztéstechnológiát dolgoztak ki, amely a változó klimatikus viszonyok közepette képes az ipar igényeinek megfelelő alapanyag biztosítására, hozzájárulva a termékpálya jövedelmezőségének, versenyképességének javításához. Olyan öntözési technológiát fejlesztettek ki, mely az öntözővíz mennyiségét képes optimalizálni. Mindezek mellett a projekt során kifejlesztésre került egy olyan talajjavító baktérium összetétel, amely képes fokozni a talaj biológiai kapacitását és a tápanyag-hasznosulást a növények számára. Ennek a talajjavító baktérium összetételnek mint jövőbeni terméknek az engedélyeztetési eljárása jelenleg folyamatban van. A projektnek köszönhetően a konzorcium tagjai összesen 28 darab kutató-fejlesztői munkahelyet tudtak megőrizni, és további 3 új munkahelyet teremtettek.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.