Lezárult a paprikanemesítés és kertészeti technológiafejlesztés az Univernél
Az Univer-Product Zrt. Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalkozása. A vállalat a magyar paprikából készült ételízesítő krémek - köztük a Hungarikumok Gyűjteményébe felvételt nyert Univer Piros Arany és Erős Pista - fokhagyma és vöröshagyma alapú termékek, majonéz, mustár, ketchup, salátaöntetek, sűrített paradicsom, bébiételek, zöldségkrémek és egyéb élelmiszer termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A pályázatban az Univer konzorciumi partnerei a Szent István Egyetem, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem.
Az 531,29 millió forint európai uniós támogatás segítségével az Univer-Product Zrt. olyan fűszerpaprika fajtákat állított elő, melyeknek baktériumokkal szembeni rezisztenciája szövetmegtartáson alapul és erős fertőzéses nyomás esetén is tünetmentesek maradnak. A nemesítéssel előállított új fajtasor a növekvő mennyiségben piacra kerülő Univer ételízesítők megfelelő alapanyag ellátását biztosítja. Továbbá a Konzorcium tagjai a projekt során olyan új ipari paradicsom és fűszerpaprika termesztéstechnológiát dolgoztak ki, amely a változó klimatikus viszonyok közepette képes az ipar igényeinek megfelelő alapanyag biztosítására, hozzájárulva a termékpálya jövedelmezőségének, versenyképességének javításához. Olyan öntözési technológiát fejlesztettek ki, mely az öntözővíz mennyiségét képes optimalizálni. Mindezek mellett a projekt során kifejlesztésre került egy olyan talajjavító baktérium összetétel, amely képes fokozni a talaj biológiai kapacitását és a tápanyag-hasznosulást a növények számára. Ennek a talajjavító baktérium összetételnek mint jövőbeni terméknek az engedélyeztetési eljárása jelenleg folyamatban van. A projektnek köszönhetően a konzorcium tagjai összesen 28 darab kutató-fejlesztői munkahelyet tudtak megőrizni, és további 3 új munkahelyet teremtettek.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.