Szoljanka leves
Hozzávalók:
500 g marhagulyáshús/bélszín
1 nagyobb vöröshagyma
2 ek. napraforgó-étolaj
2 ek. Univer Sűrített paradicsom
100 g csiperkegomba
200 g savanyúkáposzta
1 nagyobb sárgarépa
1 kisebb fehérrépa
¼ zellergumó
8-10 szem olívabogyó
1 kis csokor friss kapor/1 ek. szárított
1 l marhúsalaplé/víz
2-3 babérlevél
só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
A hagymát feldaraboljuk és kevés zsiradékon megpirítjuk, ezután jöhet a kockázott marhahús. Ha már kezd barnulni a hús, hozzáadhatjuk a sűrített paradicsomot. Pár perc elteltével pedig a feldarabolt fehérrépát és a karikára vágott sárgarépát. Alaposan átkeverjük és pár percig főzzük. Babérlevéllel ízesítjük, és kaporral gazdagon fűszerezzük. Újabb kavarás után felönthetjük az alaplével vagy a vízzel. Ezután jöhet a savanyúkáposzta, majd forrás után adjuk hozzá a felszeletelt gombát és az olajbogyókat. Sózzuk, borsozzuk alaposan – fedő alatt főzzük közepes lángon. Addig főzzük, amíg a marhahús teljesen megpuhul.