Tavaszi tekercs
Hozzávalók:
1 csomag tavaszitekercs-lap/réteslap
80 g üvegtészta
300 g darált sertéshús
1 közepes répa (kb. 150 g)
2 marék gyalult káposzta (kb. 250 g)
2 gerezd fokhagyma
3 cm-es darab friss gyömbér
3 ek. szójaszósz
1 ek. halszósz
só
napraforgóolaj a kisütéshez
Univer Erős Pistás Majonéz, mártogatáshoz
Elkészítés:
Az üvegtésztát sós vízben 5-7 perc alatt megfőzzük, majd hideg vízzel átöblítjük, lecsöpögtetjük és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Kevés olajon megpirítjuk a darált húst, enyhén sózzuk.
Külön serpenyőben pirítjuk össze a zöldségeket – először a gyalult káposztát, majd erre szórjuk a reszelt répát, finomra aprított fokhagymát és gyömbért is. Addig pirítjuk, amíg a zöldségek összeesnek. Ízesítjük szójaszósszal és halszósszal.
A kifőtt üvegtésztát és a pirított darált húst összekeverjük a zöldségekkel. Az így kapott tölteléket langyosra hűtjük, mielőtt elkezdenénk a tekercsek megformázását.
(Amennyiben tavaszitekercs-lapot használunk, azt a méretet egy az egyben használhatjuk. Mivel ehhez hozzájutni nem egyszerű, így egy mindenki számára könnyen hozzáférhető helyettesítővel mutatjuk az étel elkészítését.)
A vékony réteslapokat kiterítjük magunk előtt, vékonyan megkenjük olajjal, majd függőleges irányban két egyenlő részre vágjuk. Egy-egy ilyen tészta csík aljára halmozunk kb. egy evőkanálnyi tölteléket. A tésztát először alulról ráhajtjuk szorosan a töltelékre majd az oldalait is óvatosan feltekerjük. Kevés olajjal/ tojásfehérjével kenjük át vékonyan a tekercseket.
Forró olajban sütjük ki – oldalanként alig egy percre van szükség. Ügyeljünk rá, hogy ne szívja magát meg túl sok olajjal.
Frissen, melegen tálaljuk – kellemesen csípős Univer Erős Pistés Majonézt kínálunk hozzá mártogatósként.